Praktyczne wskazówki dotyczące organizacji przestrzeni w spiżarni

SPIŻARNIA – PRZESTRZEŃ PEŁNA POTENCJAŁU
Spiżarnia – to pomieszczenie, które ma za zadanie składować wszystkie artykuły spożywcze, w tym przetwory, zioła, przyprawy i wiele innych. Często jest ona kątem zapomnianym, na początku porządków, niestety, ale i u mnie tak było. Dzisiaj mam kilka prostych wskazówek, które pomogą wam lepiej zorganizować przestrzeń w spiżarni i zaoszczędzą czas oraz pieniądze.

POSORTUJ PRZEDMIOTY
W pierwszej kolejności, należy posegregować wszystkie przedmioty znajdujące się w spiżarni, tak aby każdy z nich znalazł w odpowiednim miejscu.
Warto pamiętać, aby miejsca do przechowywania ustawić w taki sposób, aby produkty łatwo było znaleźć i w wygodnych dojazdach.

OZNAKUJ POJEMNIKI
Kolejnym ważnym aspektem w organizacji przestrzeni spiżarni jest uporządkowanie produktów do podobnych kategorii, po czym označzenie ich na pojemnikach, w których będą przechowywane. Jest to najprostszy sposób, aby zapobiec mieszaniu różnych smaków i aromatów, co może skutkować zepsuciem się produktów.

PODOBNE SORTUJ RAZEM
Szczególną atencję warto poświęcić na sortowanie produktów, które są podobne do siebie i wymagają podobnych warunków przechowywania. Należy, więc stworzyć w spiżarni wiele mniejszych, tematycznych “stref”, takich jak: strefa owoców i warzyw, strefa chleba, strefa przetworów czy też strefa przypraw i ziół.

REZYGNUJ Z NADMIARU
Posiadanie zbyt dużo jedzenia jest jedną z głównych przyczyn chaotycznej spiżarni. Warto przemyśleć swoje zapasy i wypracować nawyk kupowania tylko tyle, ile rzeczywiście potrzebujemy. Jest to również najlepszy sposób na ograniczenie marnowania jedzenia – co więcej, dzięki temu, wolniejsze opróżnianie zapasów umożliwi lepszy dostęp do cich zapomnianych produktów.

CHRONOLOGIA TO PODSTAWA
W końcu, ale nie mniej ważne jest określenie terminu przydatności produktów. Dzięki temu, będziemy wiedzieć, kiedy trzeba je zużyć i unikniemy zepsucia się, a tym samym marnowania jedzenia i opóźnienia innych działań.

Zadbajmy o nasze spiżarnie i przyczyńmy się do oszczędności i lepszego zagospodarowania przestrzeni w domu.